Dioptriile mari, extreme sau presbiopia se pot corecta cu ajutorul implantului de cristalin artificial in scop refractiv. Aceasta metoda moderna este cunoscuta si sub numele de RLE (refractive lens exchange) sau CLE (clear lens extraction).
Implant in scop refractiv
Cu ajutorul acestei metode, lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv, in asa fel incat, dupa operatie, sa nu mai aiba nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii. Operatia se face la ochi diferiti in zile diferite. Intervalul minim intre operatii este de 48 de ore.
Tehnica operatorie este similara cu operatia de cataracta, numai ca in acest caz cristalinul natural este inlocuit inainte de a aparea tulburari cristaliniene.
In momentul in care se face operatia, se schimba cristalinul, dar suportul acestuia ramane pe loc, iar la perioada variabila de timp, acest suport isi pierde din transparenta, fenomenul numindu-se cataracta secundara. Tratamentul cataractei secundare este nechirurgical, cu laser si se desfasoara in cabinet. In mod normal, aceasta afectiune apare o singura data.
Operatia se face fara internare, cu anestezie locala cu injectie sau picaturi, la ochi diferiti in zile diferite si dureaza aproximativ 7 minute. Rata de reusita fara complicatii este de peste 99%.
Cand se recomanda?
Aceste tip de interventie se recomanda atunci cand dioptriile sunt peste limita de corectie cu laser, cand este implicata si presbiopia sau atunci cand probabilitatea aparitiei cataractei este mare.
Rolul operatie este de a corecta dioptriile, nu de a imbunatati vederea.
Prin asta intelegem ca dupa operatie ochiul va vedea fara ochelari sau lentile de contact la fel de bine cum vedea inainte de operatie cu cea mai buna corectie optica (ochelari/lentile de contact).
In cazul in care dioptriile sunt foarte mari sau extreme sau cand sunt combinate cu astigmatism este necesara implantarea unui cristalin artificial multifocal personalizat. Acest tip de cristalin este produs pe comanda, iar perioada de asteptare este de maxim 2 luni.
In clinica noastra se folosesc cristaline artificiale multifocale produse de catre Carl Zeiss Meditec din Germania. Aceste cristaline multifocale sunt considerate cele mai performante la nivel mondial.
In Romania cele mai multe astfel de cristaline s-au implantat in clinica noastra, experienta fiind foarte bogata.
Complicatiile sunt foarte rare si se rezolva cu tratament.
ATENTIE, In cazul aparitiei complicatiilor, cooperarea pacientului in administrarea tratamentului si respectarea recomandarilor medicului, sunt extrem de importante!
- inflamatii, infectii, endoftalmita, hemoragii
- descentrari de cristalin artificial
- dioptrii restante
- scaderea sensibilitatii la contrast (la cristalinele multifocale)
- sensibilitate la lumini
- edem macular cistoid
- dezlipire de retina
- ochi rosu, lacrimare abundenta, senzatie de corp strain
Despre complicatii, riscuri, rezultate, pacientul este informat de catre medic in cadrul consultului preoperator.

Indicatii inainte de operatie
Pentru a beneficia de oricare din aceste operatii trebuie ca varsta pacientului sa fie de peste 18 – 20 de ani, refractia oculara sa fie stabila, adica sa fim siguri ca dioptriile nu mai cresc (este valabil in cazul miopiilor).
Operatia se adreseaza celor care isi doresc sa scape de ochelari sau lentile de contact. Pacientii nu trebuie sa aiba afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.)
Persoanele care poarta lentile de contact vor intrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile inainte de consult, masuratori si operatie. Preoperator, se vor face diverse masuratori: autorefractometrie, keratometrie, topografie corneana, pahimetrie, examen de camp vizual, tomografie de nerv optic, tomografie de retina.
ATENTIE, acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.

Indicatii dupa operatie
- este interzisa expunerea la praf, vant;
- este interzisinotul in piscina, lac, mare, timp de 30 – 50 zile;
- in primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru a nu intra apa in ochi;
- e interzis machiatul ochilor 4 saptamani;
- e interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 3-4 luni);
- sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales in primele 6 saptamani.
Accesati instructiunile postoperatorii aici.
In cazul in care confortul vizual permite, pacientii se pot uita la televizor, pot lucra la calculator si citi, imediat dupa operatie.
Dupa operatie, in cazul in care scade vederea, se inroseste ochiul sau apare durere, pacientul trebuie sa ia legatura de urgenta cu una dintre asistentele noastre.
Sala noastra de operatii este dotata cu echipamente de cea mai buna calitate, furnizate de cele mai mari nume din industria de specialitate. Pentru a descoperi gama de dotari ultramoderne din cadrul Clinicii Ama Optimex, te invitam sa accesezi urmatoarea pagina: http://bit.ly/Echipamente.