Astigmatism

Ce intelegem prin astigmatism?

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.

Care este cauza vederii neclare din astigmatism?

In cele mai multe situatii, astigmatismul este cauzat de o curbura neregulata a corneei (lentila din partea anterioara a ochiului). In mod normal, forma sa este rotunda, dar in astigmatism ea este ovalara (ca o minge de rugby); razele de lumina care intra in ochi sunt distorsionate si nu sunt focalizate adecvat la nivelul retinei. Curbura neregulata a corneei, in care o jumatate este mai bombata sau mai plata decat cealalata, duce la aparitia a doua imagini diferite la nivelul retinei (in locul uneia singure). Aceasta proiectie deformata a luminii duce la vederea incetosata din astigmatism.

Exista si astigmatism cristalinian, atunci cand forma cristalinul (lentila din interiorul ochiului) este neregulata, avand aceleasi efecte asupra vederii.

dreamstime_xxl_27053232

Simptomele astigmatismului si cum se manifesta

Vederea neclara la toate distantele este principalul simptom al astigmatismului. Persoanele cu astigmatism vad lumea „stramba”, isi solicita ochii permanent, simt nevoia de a face „ochii mici”, de a-i strange („miji”), in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor. Ele se plang de oboseala oculara, cefalee (durere) si/sau sensibilitate la lumina.
Ochelarii dau uneori senzatia de ameteala, mai ales atunci cand se schimba, pana cand ochii se obisnuiesc cu noua corectie.

Astigmatismul este o boala? Este un diagnostic periculos?

Cum se manifesta

Astigmatismul este un viciu de refractie, fiind o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Se poate asocia si cu alte vicii de refractie, miopie (atunci cand axul ochiului este prea lung) sau hipermetropie (cand ochiul este prea scurt). In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.

Astfel, exista mai multe tipuri de astigmatism:
– astigmatism simplu,
– astigmatism miopic – și acesta poate fi astigmatism miopic simplu sau astigmatism miopic compus,
– astigmatism hipermetropic – de asemenea, poate fi astigmatism hipermetropic simplu sau astigmatism hipermetropic compus,
– astigmatism mixt – atunci cand exista atat componenta pe ”+”, cat și pe ”-”.
De asemenea, astigmatismul poate fi regulat (atunci cand unul dintre meridiane este mai bombat, iar cel perpendicular este mai plat) sau neregulat (la keratoconus sau cicatrici corneene).

In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.


Cand apare astigmatismul? Se poate mosteni?

Astigmatismul este, de obicei, congenital (ne nastem cu el). De asemenea, se pare, toti avem un anumit grad de astigmatism la nastere.

Apare mai des la copiii ai caror parinti (unul sau ambii) au astigmatism De asemenea, se pare ca astigmatismul apare mai frecvent la copiii nascuti prematur.

Astigmatismul poate aparea pe parcursul vietii, in cadrul unei afectiuni numite keratoconus, in urma unor infectii oculare grave,a unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale oculare, mai precis in situatiile in urma carora rezulta cicatrici sau modificari structurale care afecteaza curbura corneei.

La pacientii cu cataracta sau/si diabetici, cristalinul se poate modifica, se umfla, devenind ovalar si duce la aparitia astigmatismului. In cazul diabetului, corectarea valorilor glicemiei duce la revenirea la normal a formei cristalinului si imbunatatirea vederii.

Se poate mosteni

Cum se pune diagnosticul de astigmatism?

Cei mai multi dintre copiii care se nasc cu astigmatism, nu realizeaza ca au o problema oculara (cred ca este normal sa vada deformat, neclar). Cititul si efortul de concentrare la scoala pot fi afectate daca copilul nu este diagnosticat la timp. De aceea, este important sa se efectueze regulat controale oftalomogice, primul la varsta de 3 ani.

Dupa testarea acuitatii vizuale, se masoara curbura corneei prin keratometrie si se poate efectua si o topografie corneana, pentru mai multe detalii legate de forma si de suprafata corneei.

Exista astigmatism regulat, in care unul dintre meridiane este mai bombat, iar celalalt, perpendicular, este mai plat. Atunci cand intre meridianele principale nu sunt 90 grade, astigmatismul este neregulat (prin cicatrici corneene, in keratoconus).

Astigmatismul regulat poate fi conform regulei (meridianul vertical este mai bombat), invers regulei (meridianul orizontal mai bombat) sau oblic (meridianele principale sunt oblice).

AT LISA toric - einzigartig für die refraktive Mikro-Inzisions-Kataraktchirurgie AT LISA toric - The one and only star in refractive cataract micro incision surgery

Este o afectiune periculoasa? Poate duce la pierderea vederii?

In general, astigmatismul poate evolua in perioada copilariei sau la batranete. Cu o corectie optica adecvata, calitatea vederii poate sa fie buna si fara implicatii negative pe termen lung.

Exista o forma particulara de astigmatism dobandit, numit keratoconus. El apare la varsta adolescentei si inseamna deformarea corneei, care in timp devine conica si se subtiaza progresiv.

In aceasta situatie, astigmatismul este progresiv, se agraveaza. Cu timpul, subtierea corneei poate deveni periculoasa, existand riscul de perforare a acesteia. Daca in etapele initiale corectia vederii se poate face prin ochelari sau lentile de contact (de obicei rigide), in fazele avansate poate fi necesar transplantul de cornee (care indeparteaza riscul perforarii corneei).

Este o afectiune periculoasa

Cum se trateaza astigmatismul?

Corectia optica a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide). Pentru o corectie permanenta se recurge la chirurgia refractiva.

Ochelarii care se prescriu sunt cu lentile cilindrice. Acestea au rolul de a corecta modul in care se proiecteaza razele de lumina la nivelul retinei, furnizand astfel o imagine clara. Initial, ochelarii genereaza disconfort, fiind nevoie de o perioada de adaptare. Acelasi efect se poate obtine si prin lentile de contact moi, torice. Totusi, acestea se pot misca usor pe suprafata ochiului, iar aceasta instabilitate poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact pentru astigmatism ofera o vedere instabila datorita razelor de curbura inegale.

Lentilele de contact rigide, gaz permeabile, sunt o alternativa eficienta de corectare a astigmatismului de valoare mare sau in tratarea keratoconusului.

Cum se trateaza astigmatismul

Care sunt metodele de corectie ale astigmatismului?

Astigmatismul poate fi corectat prin:

Tehnica Lasek/PRK

PRK / Lasek sunt doua metode asemanatoare de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. Diferenta dintre cele doua tehnici este ca la LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou.
Afla mai multe detalii aici

Tehnica FemtoLasik

FemtoLASIK este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana.
Afla mai multe detalii aici

Tehnica ReLEx SMILE

O procedura refractiva noua, minim invaziva, care reprezinta a treia generatie a chirurgiei refractive cu laser. Marea inovatie este ca procedura se efectueaza fara flap(ca in toate tehnicile LASIK) si fara indepartarea epiteliului cornean (ca in PRK si LASEK). Intr-un singur pas, laserul cufemtosecunde creeaza atat o lenticula refractiva, cat si tunelul prin care aceasta lentila este extrasa, fara ablatie si fara flap.
Afla mai multe detalii aici

Implant in scop refractiv

Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, pacientul nu mai are nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.
Afla mai multe detalii aici

Implant de lentila intraoculara Visian (ICL)

Tehnica presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesita coasere, in spatele irisului (partea colorata a ochiului) si in fata cristalinului natural. Aceasta focalizeaza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara.
Afla mai multe detalii aici