Corectarea definitiva a anizometropiei se poate face fie prin chirurgie corneana, fie prin implant de cristalin artificial
Ce intelegem prin anizometropie?
Este afectiunea in care puterea de refractie a celor doi ochi este diferita. Adica, un ochi poate fi normal, celalalt poate fi miop sau hipermetrop. Exista situatia in care ambii ochi sunt fie miopi, fie hipermetropi, dar cu o diferenta mai mare de 2 dioptrii intre ei. Mai rar se intampla ca unul dintre ochi sa fie miop, celalalt hipermetrop.
Care sunt efectele asupra vederii?
Vederea normala, binoculara presupune o vedere buna, egala a ochilor, alinierea axelor celor doi ochi si o miscare coordonata a lor.
In situatia in care exista diferenta de dioptrii intre cei 2 ochi, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite (una clara de la ochiul cu dioptrie mai mica, si una neclara de la ochiul cu dioptrie mai mare). Suprapunerea acestor imagini inegale la nivel central este suparatoare, asa incat creierul suprima imaginea neclara (o ignora, practic), putand astfel sa se instaleze ambliopia (ochiul cu o dioptrie mai mare devine lenes).
Se poate corecta vederea?
Este important ca viciile de refractie, inclusiv prezenta anizometropiei, sa fie depistate si tratate cat mai curand, in timpul copilariei.
In primul rand este necesara purtarea unei corectii optice adecvate (ochelari sau lentile de contact). Apoi trebuie sa se inceapa procesul de dezambliopizare cat mai curand, acesta constand in stimularea vizuala a ochiului “lenes”, prin ocluzia (acoperirea) ochiului cu vedere mai buna.
Este dificil de tratat?
Corectia vederii in situatia prezentei unei diferente de dioptrii mari intre cei 2 ochi (peste 3-4 dioptrii) este o provocare.
Acest lucru se intampla pentru ca, imaginile obtinute de la cei doi ochi (purtand ochelari sau lentile de contact), chiar daca sunt clare, sunt inegale ca marime (situatie definita ca aniseiconie).
De exemplu, un ochi cu 0 dioptrii are o imagine normala, celalalt ochi cu – 5 dioptrii, prin purtarea unei lentile de contact adecvate, duce la obinerea unei imagini clare, dar mai mici decat cea de la ochiul congener. Suprapunerea la nivelul creierului a celor 2 imagini inegale ca marime este foarte deranjanta, astfel incat in multe situatii se renunta la purtarea corectiei optice, pacientul ramanand sa se bazeze pe vederea de la un singur ochi (cel cu vedere mai buna).
Care este cea mai buna metoda de tratament?
Avand in vedere dificultatile intampinate in obtinerea unei vederi bune, egale, la cei doi ochi, prin purtare de ochelari sau lentile de contact, tratamentul chirurgical care are ca scop egalizarea dioptriilor la cei 2 ochi nu are un rol estetic, ci medical.
Corectarea definitiva a anizometropiei se poate face fie prin chirurgie cu laser, fie prin implant de cristalin artificial. Tratamentul chirurgical se face la adulti, cea mai buna metoda indicata fiind stabilita de medicul oftalmolog, in functie de o serie de investigatii specifice.
Aceste interventii au mare sanse de reusita, o conditie importanta fiind ca ochiul supus interventiei sa nu fie ambliop (lenes), desi, chiar si in aceste situatii, s-au obinut rezultate vizuale deosebite.
Care sunt metodele de corectie ale anizometropiei?
Anizometropia poate fi corectata prin:
Tehnica Lasek/PRK
PRK / Lasek sunt doua metode asemanatoare de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. Diferenta dintre cele doua tehnici este ca la LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou.
Afla mai multe detalii aici
Tehnica FemtoLasik
FemtoLASIK este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana.
Afla mai multe detalii aici
Tehnica ReLEx SMILE
O procedura refractiva noua, minim invaziva, care reprezinta a treia generatie a chirurgiei refractive cu laser. Marea inovatie este ca procedura se efectueaza fara flap(ca in toate tehnicile LASIK) si fara indepartarea epiteliului cornean (ca in PRK si LASEK). Intr-un singur pas, laserul cufemtosecunde creeaza atat o lenticula refractiva, cat si tunelul prin care aceasta lentila este extrasa, fara ablatie si fara flap.
Afla mai multe detalii aici
Implant in scop refractiv
Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial monofocal, multifocal sau EDOF cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, dioptriile sunt adaptate, iar pacientul nu mai are nevoie de ochelari, la majoritatea activitatilor zilnice. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.
Implant de lentila intraoculara Visian (ICL)
Tehnica presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesita coasere, in spatele irisului (partea colorata a ochiului) si in fata cristalinului natural. Aceasta focalizeaza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara.
Afla mai multe detalii aici