Miopie

Ce sunt viciile de refractie?

Razele de lumina sufera un proces de refractie la trecerea prin mediile transparente ale ochiului, reprezentate de cornee, umoare apoasa, cristalin si corp vitros. Aceste raze de lumina isi modifica directia, astfel incat proiectarea imaginilor obiectelor pe care le privim sa se faca pe retina (receptorul vizual). Aceasta este situatia normala, a unui ochi emetrop (fara dioptrii), care vede clar la toate distantele.

Atunci cand proiectarea imaginilor nu se face corect pe suprafata retinei, vederea este neclara.

Daca vederea la distanta este neclara, vorbim despre miopie (razele de lumina focalizeaza in fata retinei, dioptrii cu minus), de hipermetropie (focalizarea luminii este in spatele retinei, dioptrii cu plus) sau de astigmatism (imaginea se formeaza in mai multe locuri, dioptrii cilindrice). Toate aceste situatii reprezinta vicii de refractie, insotite de tulburari de vedere.

 

dreamstime_xxl_1230076Daca unul sau ambii parinti au miopie, exista riscul ca si copilul sa aiba aceasta problema oftalomologica.

 

Ce este miopia si care sunt cauzele miopiei?

Miopia face parte din grupul anomaliilor oculare descrise ca vicii de refractie. Este afectata vederea la distanta, aceasta fiind neclara, iar vederea la aproape buna.

Poate fi prezenta de la nastere, poate aparea pe masura ce copilul creste, de multe ori apare in perioada pubertatii sau mai tarziu. Miopia creste odata cu varsta.

Miopii au vedere buna la aproape, se spune despre ei ca sunt studiosi, deaorece ochii lor nu fac efort cand desfasoara activitati de aproape.

În funcție de numărul dioptriilor, miopia poate fi:

  • – miopie mica (pana la 3 dioptrii)
  • – medie (intre 3 si 6 dioptrii)
  • – miopie mare (peste 6 dioptrii)
  • – miopie forte (peste 9-10 dioptrii)

Una dintre cele mai frecvente cauze ale miopiei este ereditatea. Copiii se nasc cu miopie, iar dioptriile cu minus cresc pe masura ce trece timpul. De asemenea, miopia poate avea si alte cauze, cum ar fi contractia excesiva si prelungita a muschiului ciliar (la cei care au activitati prelungite in care isi solicita vederea de aproape, cititul, lucratul la calculator) sau alte afcetiuni asociate ca retinopatia de prematuritate, boli de colagen (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos), afectiuni metabolice congenitale (sindromul Cornelia de Lange) sau genetice (sindrom Turner).

Deoarece cauzele pot fi diverse, este indicat un consult oftalmologic pentru a se pune diagnosticul de miopie.

dreamstime_xxl_1230076

 Cum se manifesta?

Dificultatile de vedere ale miopului sunt la distanta, el are o vedere buna la aproape. In incercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent. De aceea, pot aparea dureri oculare, cefalee si senzatia de oboseala vizuala. In general, ochelarii de distanta se poarta permanent.

Pot sa apara complicatii din cauza miopiei?

Este bine ca miopii sa evite eforturile fizice mari si loviturile in jurul capului datorita riscului dezlipirii de retina. Cu cat dioptriile sunt mai mari cu atat creste riscul. In cazuri rare aceasta afectiune poate aparea si spontan.

Cum se trateaza miopia?

Miopia creste odata cu varsta. Purtarea ochelarilor nu opreste cresterea dioptriilor, ci ofera o vedere buna.
Dupa o anumita varsta, cand medicul si parintii considera oportun, se pot purta lentile de contact.

Trebuie inteles ca ochelarii sau lentilele de contact nu trateaza miopia!

Miopia se vindeca?

Pentru cei care s-au saturat sa fie miopi, depedenti de ochelari si doresc sa faca sport, sa mearga pe motocicleta fara sa ii incomodeze ochelarii, „miopia se vindeca”, cu o operatie de miopie, pentru reducerea dioptriilor cu minus. Cu aceasta interventie se remodeleaza corneea, modificandu-se raza de curbura a acesteia, astfel incat miopii nu mai au nevoie de ochelari sau lentile de contact, deoarece dioptriile cu minus se corecteaza.

Ochelarii de distanta (ochelari cu lentile sferice, cu dioptrii cu minus) si lentilele de contact ofera o corectie temporara a vederii, pe cand o operatie de reducere dioptrii corecteaza permanent defectul de vedere.

Miopia si nasterea naturala

Femeile care sufera de miopie pot naste natural, insa trebuie evaluat riscul dezlipirii de retina/ decolarii de retina. Ochiul cu miopie este un ochi mai alungit si are o retina mai subtire si mai sensibila. La orice efort fizic mare exista riscul dezlipirii de retina, de aceea exista indicatia pentru cezariana din partea medicului oftalmolog. In general, toate persoanele cu miopie mare (dioptrii mari) trebuie sa evite eforturile fizice mari, nu numai in sarcina.
Chiar daca inainte de sarcina s-a facut o operatie de miopie, anume o interventie de reducere dioptrii, indicatia pentru cezariana ramane valabila, deoarece forma ochiului a ramas la fel, in timpul interventiei chirurgicale s-a intervenit numai pe cornee.

dreamstime_xxl_1230076

In situatii rare, in timpul sarcinii, la femeile care au miopie, este posibila o usoara crestere a dioptriilor, din cauza modificarilor care au loc la nivelul organismului. Acest fapt este normal, nu trebuie sa intre in panica si nici sa isi schimbe ochelarii. Este recomandat un consult oftalmologic la 6 luni de sarcina.
In general, indiferent daca exista sau nu probleme de vedere, este indicat un consult oftalmologic in timpul sarcinii, in cadrul caruia se va efectua un examen de fund de ochi, aceasta recomandare vine deseori chiar de la medicul obstretician.

Mai multe informatii aici.


Care sunt tehnicile de operatie ale miopiei?

Operația de miopie, pentru reducerea dioptriilor cu minus, se face cu următoarele tehnici:

Tehnica Lasek/PRK

PRK / Lasek sunt doua metode asemanatoare de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. Diferenta dintre cele doua tehnici este ca la LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou.
Afla mai multe detalii aici

Tehnica FemtoLasik

FemtoLASIK este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana.
Afla mai multe detalii aici

Tehnica ReLEx SMILE

O procedura refractiva noua, minim invaziva, care reprezinta a treia generatie a chirurgiei refractive cu laser. Marea inovatie este ca procedura se efectueaza fara flap (ca in toate tehnicile LASIK) si fara indepartarea epiteliului cornean (ca in PRK si LASEK). Intr-un singur pas, laserul cu femtosecunde creeaza atat o lenticula refractiva, cat si tunelul prin care aceasta lentila este extrasa, fara ablatie si fara flap.
Afla mai multe detalii aici

Implant in scop refractiv

Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, pacientul nu mai are nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.
Afla mai multe detalii aici

Implant de lentila intraoculara Visian (ICL)

Tehnica presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesita coasere, in spatele irisului (partea colorata a ochiului) si in fata cristalinului natural. Aceasta focalizeaza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara.
Afla mai multe detalii aici