Presbiopie

Ce este si cum apare presbiopia?

Presbiopia nu face parte dintre viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), ci reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinata de scaderea puterii de acomodatie a ochiului. Acomodatia este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) isi modifica forma, respectiv isi mareste puterea dioptrica pentru a oferi o vedere clara de aproape.

Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodata. Asadar, “cauza” aparitiei presbiopiei este reprezentata de inaintarea in varsta, care determina pierderea elasticitatii cristalinului si structurilor oculare responsabile cu acomodatia.

retina-miopie

Cum se manifesta presbiopia?

Undeva dupa varsta de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut: scaderea capacitatii de a vedea bine la aproape (citit, scris, telefon, ceas, etc.) si consecutiv nevoia de a „indeparta” obiectele de dimensiuni mici de ochi pentru a le vedea clar.

Ochiul presbiop nu mai are acomodatie suficienta, respectiv, chiar daca vedem in continuare clar obiectele situate la distanta, trebuie sa purtam ochelari pentru citit. Acestia vor fi necesari numai pentru activitatile pe care le desfasuram la o distanta de 30-40 cm de ochi, iar dioptriile lor vor creste, mai accentuat pana la varsta de 50 de ani, de obicei, intre 50 si 60 de ani progresia fiind mai lenta.

Presbiopie ochelari

Cum se pune diagnosticul de presbiopie?

Diagnosticul se stabileste in cadrul unei consultatii oftalmologice, in timpul careia se efectueaza teste de rutina si se prezinta optiunile de tratament existente. In jurul varstei de 40-45 de ani, indiferent ca au aparut sau nu problemele cu vederea la aproape, este bine sa se efectueze un consult oftalmologic complet, care sa inculda si fund de ochi si masurarea tensiunii intaoculare. Dupa aceasta varsta, pot aparea anumite boli grave care trebuie descoperite si tratate din timp.

vision check

Cum se trateaza presbiopia?

Fenomenul de imbatranire a ochiului este neplacut pentru fiecare dintre noi si de multe ori este foarte greu de acceptat, in contextul numeroaselor transformari prin care trece organismul nostru odata cu inaintarea in varsta. In momentul de fata nu se cunoaste nici o modalitate de a impiedica aparitia presbiopiei sau de a stopa progresia acesteia, dar avem la dispozitie mai multe metode de corectare si tratament.

Vorbim aici de metodele de corectie optica, care insa nu vindeca presbiopia si de tehnicile chirurgicale care permit tratamentul definitiv cu eliminarea necesitatii purtarii ochelarilor de aproape.

oculitst equipment closeup

Care sunt metodele de corectare a presbiopiei?

Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, cei mai la indemana fiind ochelarii care pot fi de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali.

Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari: pe suprafata aceleiasi lentile dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos si astfel ofera o vedere buna la toate distantele printr-o usoara miscare pe verticala a ochilor. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele diferitelor dioptrii. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de raze UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc.

Exista si asa-numitii ochelari progresivi tip „office”, utili mai ales pentru persoanele care isi desfasoara activitatea la birou, in fata calculatorului, deoarece ofera o vedere clara atat la aproape, cat si la distanta intermediara (ex. monitorul calculatorului).

O alta varianta de corectie optica a presbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau multifocale.
Lentilele de contact sunt o optiune din ce in ce mai des intalnita, fiind mai la indemana celor care sunt deja purtatori de lentile de contact din tinerete si ajungand la varsta de 40 ani constata ca au nevoie de o dioptrii diferite pentru vederea de aproape. Aceste lentile au dioptrii care scad din zona centrala spre periferie, permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei. In cazul unor vicii de refractie preexistente, dupa varsta de 40 ani pot fi gasite solutii pentru vederea de aproape folosind lentilele de contact multifocale sau lentile monofocale, dar cu dioptrii diferite pentru cei doi ochi, realizandu-se astfel metoda de corectare numita monovision. Aceasta este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt este miopizat pentru a vedea bine la citit. Este important sa retinem insa ca aceasta varianta nu e acceptata la fel de usor de toata lumea, deoarece presupune un efort pe care creierul il face pentru a integra informatia diferita primita de la cei doi ochi in asa fel incat sa nu existe fenomene neplacute de genul vederii duble, ametelilor, durerilor de cap.

Lens casing and bottle of water isolated on black, contact lenses

Presbiopia poate fi tratata chirurgical?

Metodele descrise mai sus reprezinta solutii temporare care ofera o vedere buna de aproape, insa nu elimina complet presbiopia. Singurele metode de corectie a presbiopiei sunt cele chirurgicale.


PRESBYOND

O tehnica pentru tratarea presbiopiei, care consta in modificarea formei corneei cu ajutorul femtolaserului si al laserului cu excimeri. Printr-un tratament personalizat, acesta ofera o vedere buna fara ochelari, pastrand profunzimea campului vizual si permitand readaptarea pentru vederea la toate distantele.

Ochiul principal (dominant) este corectat sa vada la distanta si intermediar, iar ochiul secundar (nondominant) sa vada la intermediar si aproape, la acestea se adauga si cresterea profunzimii focalizarii (Extended Depth Of Focus). Creierul reuseste in timp sa compuna imaginile astfel obtinute si sa iti ofere o imagine buna.

 

Implant in scop refractiv
Consta in schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Metoda este aleasa de un numar din ce in ce mare de pacienti presbiopi, pentru ca ofera satisfactie foarte mare, cu conditia de a se face la amandoi ochii si de a intruni anumite conditii stabilite in cadrul consultului si a investigatiilor preoperatorii. Marele avantaj pe care il ofera aceasta metoda este ca respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodata sa poarte ochelari de vedere si nu va mai face cataracta.


In concluzie, dupa varsta de 40 de ani, daca va doriti sa scapati de ochelari, vizitati medicul oftalmolog, pentru a gasi metoda de corectie a presbiopiei care vi se potriveste cel mai bine.