Laserul excimer este folosit in chirurgia refractiva pentru tehnicile PRK/LASEK, LASIK, FemtoLASIK, PRESBYOND.
Toate tehnicile chirurgicale laser sunt considerate ca fiind minim invazive!
La Ama Optimex, am introdus cea mai moderna varianta a laserului excimer MEL-90 de la Carl Zeiss Meditec, in februarie 2020, ultima generatie de laser excimer si unul dintre cele mai precise si rapide din lume. Cateva dintre beneficiile pe care laserul MEL-90 le aduce sunt:
– functia FLEXIQUENCE ne ofera posibilitatea de a alege intre 250 si 500 Hz, ceea ce inseamna un timp redus al operatiei. Frecventa de 500 Hz poate produce o viteza de ablatie de 1,3 secunde pentru 1 dioptrie. Tratamentele mai scurte sunt mai confortabile pentru pacient si creeaza mai putina anxietate
– tracker rapid pentru ochi cu un timp de raspuns scurt – inseamna ca laserul urmareste in timpul tratamentului miscarile involuntare ale ochiului.
– profil Triple-A, algoritmul ablatiei avansate al laserului MEL 90 combina profilurile disponibile pe care le regaseam la laserele anterioare, iar aceasta inseamna recuperare vizuala rapida, rezultate stabile si rate mici de regresie.
Chirurgia refractiva LASER are o istorie de peste 30 de ani si este o metoda de tratament ce a fost dezvoltata in ideea corectarii dioptriilor. Operatia se face la amandoi ochii, in aceeasi sedinta. Toate tehnicile de reducere a dioptriilor cu laser au ca rezultat remodelarea corneeana cu scopul de a modifica puterea refractiva a corneei, obtinandu-se corectarea dioptriei.
Diferenta fundamentala intre tehnicile existente este reprezentata de modul in care este prelucrata corneea inaintea aplicarii tratamentului laser.
Laserul excimer este folosit pentru chirurgia refractiva inca din anii 1980, incepand cu prima generatie de chirurgie refractiva (PRK/LASEK) si continuand cu a doua generatie de chirurgie refractiva (LASIK, FemtoLASIK).
PRK si LASEK
PRK a fost prima tehnica laser, aceasta nu necesita decuparea corneei. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat, utilizand o solutie alcoolica. Dupa indepartarea acestui strat se remodeleaza corneea cu ajutorul laserului excimer. La sfarsit, ca pansament, se aplica o lentila de contact terapeutica. Reepitelizarea se produce in 3-4 zile, timp in care simptomatologia poate fi neplacuta, in functie de toleranta fiecaruia, de la vedere incetosata, lacrimare, fotofobie pana la usturime, durere. Avantajul acestei tehnici este dat de faptul ca nu necesita decuparea corneei, dezavantajele sunt reprezentate de recuperarea lenta, de disconfortul accentuat din primele 24 si 72 de ore postoperator si de gradul ridicat de regresie, comparativ cu celelalte tehnici laser.
Tehnica LASEK este foarte asemanatoare tehnicii PRK. Ambele implica dezepitelizarea corneana in locul crearii unui flap care sa includa si stratul stromal. Diferenta dintre cele 2 tehnici consta in pastrarea epiteliului in cazul tehnicii LASEK. Initial s-a crezut ca pastrand epiteliul, procesul de vindecare va fi mai rapid. Insa, practica a dovedit tocmai contrariul, recuperarea este chiar mai lenta. In cazul tehnicii PRK, ochii sunt mai linistiti imediat postoperator, iar perioada de recuperare este mai scurta.
LASIK si FemtoLASIK
In timpul realizarii tehnicii LASIK se decupeaza corneea sub forma unui flap cornean circular (un capacel) cu ajutorul unui instrument numit microkeratom. In cazul tehnicii FemtoLASIK flapul este decupat cu ajutorul laserului cu femtosecunde VisuMax 800 Carl Zeiss Meditec, un femtolaser de inalta precizie. Apoi, se aplica laserul excimer pentru remodelarea corneei.
Flapul cornean poate avea diferite grosimi, dar de obicei este de aproximativ 100 microni. Flapului cornean creat i se lasa o parte nesectionata numita balama (hinge). Dupa ce flapul a fost creat, se da la o parte, ramanand astfel expusa stroma corneana, pe care se aplica tratamentul cu laserul excimer. Dupa aplicarea laserului excimer, se spala corneea si se repozitioneaza flapul. Flapul reprezinta de asemenea si un “pansament” postchirurgical reducand simptomatologia pe parcursul vindecarii. Aderenta flapului la stroma corneana restanta este de obicei buna, nefiind necesare suturi.
In unele situatii, LASIK este contraindicat: daca ai corneea mai subtire, daca ai sindrom de ochi uscat, daca ai o meserie ce implica eforturi fizice foarte mari sau desfasori activitati la care exista riscul de traumatisme puternice sau repetate in jurul ochilor (boxeri, halterofili, karatisti etc.). In aceste situatii, se pot efectua alte tehnici: PRK sau SMILE in functie de dioptrii.
Tehnica FemtoLASIK este asemanatoare cu LASIK, diferenta consta in modul in care este decupat flapul in cornee. Pentru realizarea acestuia se foloseste femtolaserul VisuMax 800, care ofera o precizie de sub un micron. Flapul decupat cu acest femtolaser respecta curbura naturala a ochiului si are margini verticale, oferind astfel o stabilitate mare a corneei, dupa interventie.
LASIK, FemtoLASIK, PRESBYOND, PRK, LASEK
LASIK influenteaza mai mult structura de rezistenta a corneei, dar ofera un confort ridicat, recuperare vizuala rapida si stabilitate mai mare a dioptriilor, in timp, decat PRK/LASEK. FemtoLASIK este o evolutie a tehnicii LASIK. FemtoLASIK a preluat avantajele LASIK legate de confortul postoperator, dar, in plus, ofera o stabilitate mare a corneei postoperator, datorita modului personalizat in care este decupat flapul. PRESBYOND este o interventie laser minim invaziva, care din punct de vedere chirurgical se bazeaza pe tehnica FemtoLasik si se adreseaza persoanelor care au presbiopie. PRESBYOND si SMILE sunt tehnici ce se pot efectua exclusiv cu tehnologia ZEISS. Tehnica PRK este o tehnica la fel de sigura, dar care presupune un disconfort operator mai accentuat in functie de organismul fiecaruia, dar poate fi efectuata si daca ai o grosime a corneei mai mica.

In clinica noastra efectuam interventii de reducere dioptrii cu tehnologie Carl Zeiss Meditec, prin tehnicile PRK, FemtoLASIK, SMILE, PRESBYOND.
Nu utilizam tehnica LASIK, ci realizam numai interventii prin tehnica FemtoLASIK, in cadrul careia flapul este decupat cu cel mai performant femtolaser al momentului, VisuMax 800 Carl Zeiss Meditec, deoarece ofera o stabilitate mare a corneei postoperator.
Pentru indicatiile postoperatorii sau pentru mai multe detalii, viziteaza paginile dedicate fiecarei tehnici: PRK/LASEK, FemtoLASIK.

Ca o evolutie a tehnicilor prezentate, mentionam si tehnica ReLEx SMILE, care a preluat aventajele acestor tehnici, dar a eliminat dezavantajele lor. La ReLEx SMILE se foloseste doar femtolaserul VisuMax 800 cu platforma SMILE si se poate corectea miopia mare, de pana la -10 dioptrii, si astigmatismul miopic de pana la -5 dioptrii. Viziteaza pagina SMILE si pagina femtolaser VisuMax 800 pentru mai multe detalii.
Pentru a descoperi gama de dotari ultramoderne din cadrul clinicii noastre, te invitam sa accesezi urmatoarea pagina: .