Presbyond

Ce este PRESBYOND?

Pe masura ce imbatranim, cristalinul ochiului isi pierde puterea de acomodatie, adica abilitatea de a-si schimba forma pentru a vedea clar la toate distantele. Ca rezultat, apare nevoia de a purta ochelari pentru aproape, ulterior si la distanta.

PRESBYOND este operatia laser care te scapa de ochelari atunci cand ai presbiopie si consta in modificarea formei corneei, astfel incat sa poti sa vezi fara ochelari atat la distanta, cat si la aproape, in cele mai multe dintre situatii.

Ochiul principal (dominant) este corectat sa vada la distanta si intermediar, iar ochiul secundar (nondominant) sa vada la intermediar si aproape, la acestea se adauga si cresterea profunzimii focalizarii (Extended Depth Of Focus). Creierul reuseste in timp sa compuna imaginile astfel obtinute si sa iti ofere o imagine buna.

Prima clinica din Romania in care poti beneficia de aceasta interventie este clinica de oftalmologie Ama Optimex, din Bucuresti. Primii medici acreditati din Romania sa efectueze aceasta tehnica sunt Dr. Andrei Filip, Dr. Miruna Nicolae, Conf. Dr. Mircea Filip.

img

Ce face PRESBYOND special?

PRESBYOND reprezinta o noua abordare in chirurgia refractiva, care ne permite efectuarea unui tratament personalizat si obtinerea independentei fata de ochelari in cele mai multe dintre situatii, printr-o tehnica laser sigura.

Beneficii PRESBYOND:

tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, in urma multiplelor investigatii si testari efectuate inainte de operatie;
independenta fata de ochelari in majoritatea situatiilor, vederea este buna la toate distantele;
tehnica operatorie este cea mai putin invaziva dintre toate optiunile chirurgicale pentru presbiopie, urmand acelasi protocol ca la tehnica FemtoLASIK, o interventie sigura, efectuata de peste 30 de ani, peste tot in lume;
rezultatele sunt imediate, vederea este buna dupa operatie si se imbunatateste pe masura ce trec zilele.

img

Cine poate face PRESBYOND?

Persoanele aflate la varsta presbiopiei, dupa 40 de ani, care au dioptrii atat la distanta, cat si la aproape (miopie, hipermetropie, astigmatism) si care doresc sa scape de ochelari.

Doar medicul poate sa iti spuna exact daca esti sau nu un candidat potrivit pentru aceasta interventie, in urma unei consultatii si a investigatiilor specifice.

img

Poate fi PRESBYOND o optiune pentru mine?

Este important sa intelegi ca presbiopia afecteaza toti oamenii, la un anumit moment in viata, dupa 40 de ani. Exista o serie de modalitati de corectie, de la ochelari, lentile de contact, pana la chirurgie laser si schimbarea cristalinului cu unul artificial multifocal. Pentru a vedea ce optiuni ai si care este cea mai potrivita pentru tine si stilul tau de viata, te asteptam la o consultatie.

Valoarea dioptriilor corectate este stabilita de catre medic, in functie de rezultatele consultatiei si a investigatiilor.

img

Ce investigatii sunt necesare inainte de operatie?

Pentru a stabili daca esti un canditat potrivit pentru PRESBYOND trebuie sa efectuezi un set de investigatii oftalmologice specifice, deoarece conteaza mai multe particularitati anatomice ale ochilor tai:

keratorefractometrie;
determinarea acuitatii vizuale cu cea mai buna corectie optica;
determinarea diametrelor pupilare si corneene;
topografie corneana;
examinare corneana Pentacam;
pahimetrie corneana;
biometrie oculara cu IOL Master 500;
examinarea fundului de ochi.
examen de camp vizual;
determinarea tensiunii intraoculare;
cicloplegie cu picaturi. Atentie, nu este recomandat sa conduci autoturismul sub influenta picaturilor!

In urma acestor investigatii si a corelarii rezultatelor, medicul te va sfatui care este cea mai buna solutie pentru tine.

Cine nu poate face operatia?

Nu poti face aceasta interventie daca:

ai keratoconus, astigmatism neregulat, suspiciune de glaucom sau presiune intraoculara;
ai orice afectiune oculara reziduala, recidivanta sau activa sau anormalitate a ochiului;
ai facut in trecut interventii chirurgicale anterioare de glob ocular sau cornee, de orice gen, efectuate asupra ochiului ce urmeaza a fi tratat;
sindrom de ochi uscat ce nu poate fi tratat sau nu raspunde la tratament;
ai o afectiune autoimuna, afectiuni ale tesutului conjunctiv sau diabet, antecedente de herpes simplex sau herpes zoster la nivelul ochilor;
esti sub tratament cu medicatie sistematica ce afecteaza inchiderea si vindecarea ranii, cum ar fi corticosteroizii sau agentii antimetabolici;
esti insarcinata sau alaptezi.


Cum se desfasoara operatia?

Tehnica operatorie este FemtoLASIK, o interventie care si-a dovedit siguranta si eficienta de-a lungul anilor, diferenta la PRESBYOND consta in modul in care se realizeaza corectia optica la nivelul celor doi ochi.

La inceput, esti pregatit pentru operatie cu picaturi anestezice (anestezie topica, locala) si ti se aplica un departator pentru pleoape. Interventia are 5 pasi:

img

1. Cu ajutorul laserului cu femtosecunde se decupeaza clapeta (flap-ul) in stratul exterior al corneei

img

2. Esti mutat la laserul excimer

img

3. Chirurgul oftalmolog desprinde clapeta cu o spatula speciala si o ridica

img

4. Cu ajutorul laserului excimer se corecteaza dioptriile, remodeland patul cornean expus

img

5. Chirugul repozitioneaza clapeta


Avantajele utilizarii laserului cu femtosecunde

clapeta, cu o grosime si o forma determinate in mod individual, este decupata cu precizie maxima, de catre femtolaser, vorbim de o precizie de cativa microni, fara a atinge corneea in afara zonei vizate;
precizia extremă a inciziei cu laser controlat de computer permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale de o inalta precizie;
durerea postoperatorie este de cele mai multe ori de mică intensitate sau foarte redusă;
nu apar cicatrici pe cornee vizibile cu ochiul liber, dar spre exemplu, poate fi vizibilă la biomicroscop marginea decupajului;
timp de recuperare scurt.

img

Cum este dupa operatie?

Primul control se face imediat dupa interventie. Dupa aproximativ 30 de minute de repaus cu ochii inchisi dupa operatie, medicul va verifica asezarea flap-ului inainte de a pleca din clinica. Apoi vei pleca acasa si este bine sa fii insotit, deoarece nu vei putea conduce. De asemenea, la exterior trebuie sa porti ochelari de soare.

In mod normal, acesta operatie nu doare, dar in prima zi vei avea o senzaţie de jena ocularaa, de arsura, uneori chiar usturime, fotofobie, lacrimare mai abundenta decat in mod normal.

In principiu, vederea se stabilizeaza imediat dupa interventie si se imbunatateste pe zi ce trece, insa este posibil ca in prima perioada sa ai fluctuatii de vedere.


Ce trebuie sa fac dupa operatie?

Timp de o luna:

cel mai important este sa respecti indicatiile medicului si sa anunti personalul clinicii daca consideri ca evolutia nu este normala;
sa urmezi cu strictete tratamentul prescris de medic;
sa vii la controalele la care te-a chemat medicul;
sa porti ochelari de soare de calitate atunci cand iesi din casa;
sa porti ochelari de protectie in timpul somnului, pentru a evita sa te freci la ochi involuntar;
sa respecti regulile de igiena (sa te speli/dezinfectezi pe maini inainte de a-ti administra tratamentul sau de a duce mainile la ochi) – in cazul interventiilor laser infectiile sunt rare, depinzand de respectarea igienei si a tratamentului/;
sa iti stergi ochii cu servetele sterile;
sa eviti contactul ochilor cu apa (trebuie sa te speli pe cap ca la coafor) sau alte substante, in fara picaturilor prescrise de medic;
in cazul in care confortul vizual permite, te poti uita la televizor, poti lucra la calculator si citi, chiar imediat dupa operatie.

img

Ce nu am voie sa fac dupa operatie?

Timp de o luna sunt interzise:

frecatul ochilor;
eforturile fizice mari, activitatile sportive intense;
contactul ochilor cu apa sau alte substante, ce pot determina iritatii sau infectii;
tratamentele cosmetice faciale, machiatul, crema in jurul ochilor, vopsirea parului;
mersul la piscina, sauna, solar, mare, plaja;
zonele cu praf abundant.

Accesati instructiunile postoperatorii aici

 Cat dureaza tratamentul postoperatoriu?

Tratamentul dureaza aproximativ 3 saptamani, in functie de evolutie si de recomandarea medicului, acesta perioada poate suporta modificari.


Cum voi vedea dupa operatie?

Imediat dupa operatie, vederea este buna si continua sa se imbunatateasca pe zi ce trece. Totusi, in primele zile exista un disconfort la nivelul ochilor si oscilatii de vedere. In primele cateva saptamani, chiar luni, pot aparea fluctuatii ale vederii, insa poti merge la serviciu si iti poti relua, in mare parte, activitatile curente. Perioada de neuroadaptare dureaza aproximativ 4-6 luni, timp in care creierul va reusi sa compuna imaginile obtinute de la fiecare ochi, vederea va fi buna atat la distanta, cat si la citit.
Este foarte important sa intelegi ca postoperator vederea va fi diferita la cei doi ochi, astfel ochiul dominant va vedea bine la distanta si intermediar, iar cel nondominant la aproape si intermediar.
Uneori poate fi necesara purtarea temporara a unor ochelari in perioada de vindecare, pana la stabilizarea refractiei. Exista situatii in care unii oameni pot avea nevoie sa poarte ochelari chiar si dupa perioada de neuroadaptare, in situatii particulare, cand sunt obositi, la cititul unor caractere foarte mici sau in lumină slabă, la condus (de exemplu pe distante lungi, in conditii de iluminare si contrast slabe, pe timp de noapte etc.).

img

Ce complicatii pot aparea?

Complicatiile asociate acestei proceduri sunt foarte rare, utilizarea laserului cu femtosecunde pentru crearea flapului reducand şi mai mult riscurile asociate. In prezent, putem spune că interventia PRESBYOND pentru a scăpa de ochelari este o procedură foarte sigură. Astfel, complicatiile care pot aparea sunt:

sindromul de ochi uscat;
scaderea vederii nocturne (halouri) poate sa apara in mod special in primele luni dupa operatie, extrem de rar ramane permanenta;
sensibilitate la lumina apare destul de rar, totusi, unii pacienti prezinta fotofobie, care este trecatoare, extrem de rar ramane permanenta;
ectazia corneana (bombarea corneei);
pliuri corneene;
deteriorarea retinei;
invazia epiteliala sub clapeta;
clapeta incompleta sau/si imposibilitatea efectuarii operatiei;
infectii;
pierderea transparentei corneene;
necesitatea transplantului de cornee;
pierderea vederii;
spasm de acomodatie;
regresia dioptriilor;
cresterea tensiunii intraoculare in urma tratamentor si substantelor utilizate intra si/sau postoperator;
incapacitatea pacientului de a putea suprapune imaginile primite de la fiecare ochi si de a se adapta la noua situatie, in acest caz fiind necesară purtarea ochelarilor.
ATENTIE, in cazul aparitiei complicatiilor, este important sa anunti de urgenta personalul clincii, iar cooperarea ta in administrarea tratamentului si respectarea recomandarilor medicului sunt extrem de importante!!!


Pot sa imi pierd vederea?

Riscul de a-ti pierde vederea este real in urma oricarei interventii chirurgicale! Atat timp cat chirurgul oftalmolog are experienta, lucreaza cu tehnologie performanta si tu respecti recomandarile medicale primite, operaţiile laser pentru reducerea dioptriilor au un grad foarte ridicat de siguranţă, de peste 99%, iar riscurile de pierdere a vederii sunt extrem de mici, de sub 1:1000000.
Operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, iar vindecarea este rapida.

Cand trebuie sa mai vin la control?

Controalele obligatorii se fac la 24 de ore si 7 zile dupa operatie, apoi la 6 saptamani si un an, in functie de nevoie sau de recomandarea medicului. Recuperarea totala poate dura pana la cateva luni, in functie de fiecare persoana, iar evolutia postoperatorie este favorabila in majoritatea cazurilor.

img

Cat de stabile sunt dioptriile dupa PRESBYOND?

Organismul este intr-o permanenta si continua schimbare, iar acest tip de operatie incearca sa compenseze efectele vizuale neplacute induse de catre modificarile legate de varsta a celeilalte lentile a ochiului (cristalinului). De aici intelegem ca atat timp cat modificarile cristaliniene sunt in desfasurare pana la aparitia cataractei, dioptriile se pot modifica in timp. La aceasta etapa a vietii, din punct de vedere al corneei, regresia dioptriilor apare rar si incidenta creste cu cat dioptriile corectate sunt mai mari. In cazul aparitiei modificarilor de dioptrie, medicul va stabili daca este necesara sau daca se poate efectua o noua operatie, retus.

Operatia de cataracta dupa PRESBYOND?

Peste 70% din oamenii sanatosi vor dezvolta cataracta dupa varsta de 65-70 de ani sau mai tarziu. Exista insa si situatii rare in care aceasta afectiune poate aparea si la varste mai tinere. In momentul de fata, singura metoda de tratament a cataractei este operatia, in cadrul careia medicul chirurg inlocuieste lentila opacifiata cu una artificiala.

In cazul in care apare cataracta la o persoana care a facut deja PRESBYOND, impreuna cu medicul, se va stabili, in urma unei consultatii si a unui set de investigatii, ce fel de cristalin artificial ii va fi potrivit, existand inclusiv posibilitatea de a pastra beneficiile oferite de catre PRESBYOND dupa operatia de cataracta.