Hipermetropie

Ce sunt viciile de refractie?

Razele de lumina, atunci cand vin in contact cu suprafata oculara, sufera un proces de refractie la trecerea prin mediile transparente reprezentate de cornee, umoare apoasa, cristalin si corp vitros. Aceste raze de lumina isi modifica directia, astfel incat proiectarea imaginilor obiectelor pe care le privim sa se faca pe retina (receptorul vizual). Aceasta este situatia normala, a unui ochi emetrop (fara dioptrii), care vede clar la toate distantele.

Atunci cand proiectarea imaginilor nu se face corect pe suprafata retinei, vederea este neclara.

Vederea neclara poate fi cauzata de hipermetropie (focalizarea luminii este in spatele retinei), de miopie (razele de lumina focalizeaza in fata retinei) sau de astigmatism (imaginea se formeaza in mai multe locuri). Toate aceste situatii reprezinta vicii de refractie, insotite de tulburari de vedere.

Hipermetropie

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia este un viciu de refractie, ce implica prezenta de dioptrii cu plus. Manifestarea principala este vederea neclara, atat la distanta, cat mai ales la aproape. Ochiul hipermetrop face efort permanent la toate distantele, iar pe masura ce se inainteaza in varsta creste dependenta fata de ochelari.

hipermetropie

Cauzele hipermetropiei

Cauza este reprezentata de o focalizare anormala a razelor de lumina, in spatele retinei (vorbim despre un ochi „mai scurt”). Multi copii au la nastere o hipermetropie mica, fiziologica, care se amelioreaza odata cu cresterea copilului (este un proces de crestere si dezvoltare normal al ochiului). Uneori, hipermetropia se insoteste de astigmatism.

Daca unul sau ambii parinti au hipermetropie, exista riscul ca si copilul sa aiba aceasta problema oftalmologica.

Exista hipermetropie mica (până la 3 dioptrii), hipermetropie medie (intre 4 si 6 dioptrii) și hipermetropie mare (peste 6 dioptrii).

Ambliopia poate fi tratata pana la varsta de 6-7 ani, de aceea se recomanda ca primul consult oftalmologic obligatoriu sa se faca la varsta de 3 ani. Atunci cand exista diferenta de dioptrii intre ochi (de exemplu, un ochi normal, celalalt cu hipermetropie, sau cand ambii ochi au hipermetropie, dioptrii cu plus de valori diferite) ochiul cu dioptria mare are riscul de a dezvolta ambliopie. Ce inseamna acest lucru? Copilul se va folosi de ochiul cu dioptria mai mica, neutilizand celalalt ochi, acesta „lenevindu-se” prin nefolosire.

hipermetropie

Cum se manifesta?

In incercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent (atat la distanta, cat si la aproape). De aceea, pot aparea dureri oculare, cefalee, senzatie de oboseala vizuala.

Pot sa apara complicatii din cauza hipermetropiei?

Complicatia principala a hipermetropiei este ambliopia si apare numai la copii. Aparitia strabismului poate sa alarmeze parintele in acest sens. Atunci cand strabismul este prezent de la nastere exista sanse mari sa fie insotit de hipermetropie.


Reducere hipermetropie

Corectia optica are rolul de a imbunatati vederea, nu de a corecta hipermetropia.

Dupa 20 de ani, atunci ochii ajung la maturitate, pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact, se pot face interventii chirurgicale de reducere a dioptriilor. Este important ca pana la aceasta varsta, sa fie purtate corectii optice adecvate, lentiele pentru hipermetorpie sunt lentile sferice, cu dioptrii cu plus, pentru ca vederea, la momentul interventiei, sa fie buna. La un pacient ambliop, cu o vedere scazuta, reducerea dioptriilor nu se va insoti intotdeauna de o imbunatatire a vederii (pentru ca un ochi „lenes” nu e invatat sa vada).

hipermetropie

Cel mai frecvent, operatiile pentru hipermetropie, de reducere a dioptriilor se fac cu laser, pentru ca sunt minim invazive. Operatia care corecteaza hipermetropia cu laser are rolul de a remodela corneea, dand acesteia o alta forma (corneea devenind o lentila care focalizeaza corect imaginile). Aceasta procedura se realizeaza cu succes in hipermetropii pana la 3-4 dioptrii.

In situatia in care dioptriile sunt mai mari se poate recurge la ICL (in anumite cazuri) sau implant de cristalin artificial personalizat pentru a corecta viciul de refractie.


Care sunt metodele de corectie ale hipermetropiei?

Hipermetropia poate fi scazuta prin:

Tehnica Lasek/PRK
PRK / Lasek sunt doua metode asemanatoare de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. Diferenta dintre cele doua tehnici este ca la LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou.

Tehnica FemtoLasik

FemtoLASIK este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana.

Implant in scop refractiv

Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial monofocal, multifocal sau EDOF cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, dioptriile sunt adaptate, iar pacientul nu mai are nevoie de ochelari, la majoritatea activitatilor zilnice. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.


Implant de lentila intraoculara Visian (ICL)

Tehnica presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului, printr-o incizie de mici dimensiuni care nu necesita coasere, in spatele irisului (partea colorata a ochiului) si in fata cristalinului natural. Aceasta focalizeaza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara.