Astigmatism

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.

Ce intelegem prin astigmatism?

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.

Care este cauza vederii neclare din astigmatism?

In cele mai multe situatii, astigmatismul este cauzat de o curbura neregulata a corneei (lentila din partea anterioara a ochiului). In mod normal, forma sa este rotunda, dar in astigmatism ea este ovalara (ca o minge de rugby); razele de lumina care intra in ochi vor fi distorsionate si nu se vor focaliza adecvat la nivelul retinei. Curbura neregulata a corneei, in care o jumatate este mai bombata sau mai plata decat cealalata, duce la aparitia a doua imagini diferite la nivelul retinei (in locul uneia singure). Aceasta proiectie deformata a luminii duce la vederea incetosata din astigmatism.

Exista , mai rar, astigmatism lenticular, atunci cand cristalinul (lentila din interiorul ochiului) este ovalara, avand aceleasi efecte asupra vederii.


dreamstime_xxl_27053232

Cum se manifesta?

Persoanele cu astigmatism se plang de vedere neclara, oboseala oculara, cefalee, sensibilitate la lumina. Frecvent, simt nevoia de a face “ochii mici”, de a-i strange, in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor.

Astigmatismul este o boala? Este un diagnostic periculos?

Astigmatismul este un viciu de refractie, fiind o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Se poate asocia si cu alte vicii de refractie, miopie (atunci cand axul ochiului este prea lung) sau hipermetropie (cand ochiul este prea scurt). In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.

Exista asadar astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt.

Cand apare astigmatismul? Se poate mosteni?

Astigmatismul este, de obicei, congenital; este o conditie frecventa prezenta la nastere. Se pare toti avem un anumit grad de astigmatism la nastere.

Apare mai des la copii ai caror parintii (unul sau ambii) au astigmatism; de asemenea, nasterea prematura greutatea mica la nastere se pare se asociaza mai frecvent aparitia astigmatismului.

Astigmatismul poate aparea pe parcursul vietii, in cadrul unei afectiuni numite keratoconus, in urma unor infectii oculare grave sau a unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale oculare, in urma carora rezulta cicatrici sau modificari structurale care afecteaza curbura corneei.

La pacientii cu cataracta sau/si diabetici, cristalinul se poate modifica, se umfla, devenind ovalar, ducand la aparitia astigmatismului. In cazul dioabetului corectarea valorilor glicemiei duce la revenirea la normal a formei cristalinului si imbunatatirea vederii.AT LISA toric - einzigartig für die refraktive Mikro-Inzisions-Kataraktchirurgie AT LISA toric  - The one and only star in refractive cataract micro incision surgery

Cum se pune diagnosticul de astigmatism?

Marea majoritate a copiilor care se nasc cu astigmatism, nu realizeaza ca au o problema oculara (cred ca este normal sa vada deformat, neclar). Cititul si efortul de concentrare la scoala pot fi afectate daca copilul nu este diagnosticat la timp. De aceea, este important sa se efectueze regulat controale oftalomogice, primul la varsta de 3 ani.

Dupa testarea acuitatii vizuale, se masoara curbura corneei prin keratometrie si, pentru detalii mai multe legate de forma si de suprafata corneei se poate efectua topografie corneana.

Exista astigmatism regulat, in care unul dintre meridiane este mai bombat, iar celalalt, perpendicular, este mai plat. Atunci cand intre meridianele principale nu sunt 90 grade, astigmatismul este neregulat (prin cicatrici corneene, in keratoconus).

Astigmatismul regulat poate fi conform regulei (meridianul vertical este mai bombat), invers regulei (meridianul orizontal mai bombat) sau oblic (meridianele principale sunt oblice).


Este o afectiune periculoasa? Poate duce la pierderea vederii?

In general, astigmatismul poate evolua in perioada copilariei sau la batranete. Cu o corectie optica adecvata, calitatea vederii poate sa fie buna si fara implicatii negative pe termen lung.

Exista o forma particulara de astigmatism dobandit, care apare la varsta adolescentei, care se insoteste de deformare a corneei, aceasta devenind conica, se subtiaza progresiv.

Este vorba despre keratoconus. In aceasta situatie, astigmatismul este progresiv, se agraveaza. Cu timpul, subtierea corneei poate deveni periculoasa,existand riscul de perforare a acesteia. Daca in etapele initiale corectia vederii se poate face prin ochelari, lentile de contact, de obicei rigide, in fazele avansate poate fi necesar transplantul de cornee (care indeparteaza riscul perforarii corneei).

Cum se trateaza astigmatismul?

Corectia optica a astigmatismului se poate face cu ochelari, lentile de contact (moi sau rigide) dar pentru o corectie permanenta se recurge la chirurgia refractiva.

Ochelarii se prescriu cu lentile cilindrice, acestea avand rolul de a corecta modul in care se proiecteaza razele de lumina la nivelul retinei, furnizand o imagine clara. Ochelarii genereaza discomfort initial, fiind nevoie de o perioada de adaptare. Senzatia de discomfort poate fi prezenta si la inceputul purtarii de lentile de contact torice. Un alt efect neplacut, ce poate fi prezent in cazul in care se poarta lentile de contact torice, este ca acestea se pot misca usor pe suprafata ochiului, fenomen ce poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact pentru astigmatism ofera o vedere instabila datorita razelor de curbura inegale.

Lentilele de contact rigide, gaz permeabile, sunt o alternativa eficienta de corectare a astigmatismului de valoare mare sau in tratarea keratoconusului.

Cand apelam la chirurgie? Varsta are importanta in alegerea procedurii de corectie a astigmatismului?

La persoanele tinere, care nu doresc sa poarte corectie optica aeriana sau de contact, corectia astigmatismului cu laser este o optiune de luat in seama. Se pot corecta valori ale astigmatismului pana la 3-5 dioptrii, insotite sau nu de miopie sau hipermetropie.

Atunci cand valorile astigmatismului sunt mai mari si nu se pot corecta cu laser cu excimeri, se poate recurge la femtolaser, tehnica ReLEx SMILE by Zeiss sau la implant de cristalin artificial TORIC (monofocal sau multifocal). Pentru dioptriile considerate extreme se poate apela la implantul de cristalin multifocal toric personalizat.

Tehnologia revolutionara ReLEx SMILE ofera pacientilor posibilitatea de a face o corectie a dioptriilor, fara taierea si expunerea corneei, cu un laser cu fetmsecunde, care se desfasoara intr-o singura etapa. Laserul cu femtosecunde Carl Zeiss VisuMax® este sistemul laser special proiectat si folosit in procedura ReLEx SMILE. Cu tehnologia sa sofisticata si fiabilitatea sa, ofera acum o precizie de micrometru in pregatirea lenticulei in corneea intacta si o corectie tintita asupra defectului de refractie, lasand in acelasi timp tesutul cornean inconjurator practic neafectat.

Aceasta tehnologie revolutionara, in curand, doar la Ama Optimex!

Sala noastra de operatii este dotata cu echipamente de cea mai buna calitate, furnizate de cele mai mari nume din industria de specialitate. Pentru a descoperi gama de dotari ultramoderne din cadrul Clinicii Ama Optimex, te invitam sa accesezi urmatoarea pagina: http://bit.ly/Echipamente.